Vuurwerkangst - Dierenkliniek de Roldertoren
16456
page-template-default,page,page-id-16456,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Vuurwerkangst

De hele maand december en een deel van januari is er buiten weer veel geknal. Veel huisdieren, vooral honden, reageren daar erg nerveus op,zowel binnen als buitenshuis.

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst beloond. Door middel van aandacht. Soms wordt hun gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters, het piepje van de magnetron etc. Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is het om helemaal niet op de hond te letten en gewoon door te gaan met waar u mee bezig was. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

 

Tips

 • Laat de hond overdag lekker lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken) zodat de hond lekker moe is.
 • Geef het huisdier veel afleiding. Begin hiermee al vroeg in de middag, voordat al het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes (met een gevulde Kong bijvoorbeeld)
 • Gordijnen sluiten zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet eventueel de radio of tv aan (let wel op dat het geen programma is met al te harde geluiden)
 • Koop eventueel een cd met vuurwerkgeluiden, en draai dit steeds luider af. (is te bestellen via www.tinley.nl)
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven
 • Bij gewenst gedrag, geen angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.
 • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen. Of er gewoon simpelweg te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de tv te zitten tijdens het vuurwerk laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
 • Denk eens aan een prop watten in de oren, vet gemaakt met wat olijfolie.

 

Medische mogelijkheden:
Het is niet zo simpel om met medicijnen de hond rustig te krijgen in de maand december. Een goed werkend middel is echter Telizen. Dit is een middel op natuurlijke basis. Al sinds mensen heugenis drinkt men thee voor ontspanning. De stof uit de theeplant die zorgt voor de ontspanning heet L-theanine.

 

Telizen bevat L-theanine en heeft de volgende eigenschappen:
– Het zwakt de reactie door abnormale angst af
– Het werkt rustgevend voor de hond
– Het verhoogt de leercapaciteit

 

Het is hierbij belangrijk om 2-3 weken voor de jaarwisseling te beginnen. Wij adviseren u graag over dit nieuwe, natuurlijke middel, dat tegen allerlei abnormale angsten gebruikt kan worden. Het doel van de medicatie is dat de angst gedempt wordt en de hond meer ontspannen is waardoor de vuurwerktraining succesvoller zal zijn. Alleen de tabletten geven is niet altijd voldoende; u moet dit combineren met een intensieve training. Het spreekt voor zich dat u hiermee al eind november moet gaan beginnen. U kunt in januari plotseling stoppen, maar het is beter voor uw hond om de medicatie langzaam af te bouwen.

 

Zylkene: bevat Casozepine, een rustgevende stof gewonnen uit melkeiwitten. Zylkene is een natuurlijk product, een voedingssupplement. Ook hierbij wordt aangeraden om 2-3 weken van te voren ermee te beginnen.

 

Feliway of DAP-verdampers: Er zijn kalmerende verdampers om in huis een geruststellende sfeer te scheppen.

Rustgevende tabletten: Alprazolam. Dit zijn tabletten die op oudejaarsdag worden gegeven om de ergste vuurwerkangst op te vangen. De meeste dieren reageren hier goed op. Deze pillen worden op gewicht en soms op ras individueel gedoseerd om het zo veilig mogelijk te houden. De werking treedt na 1-2 uur al op en de hond wordt er rustig van. Het voordeel is dat als u vindt dat de werking niet goed genoeg is, u altijd tabletten erbij kunt geven.

Het beste idee: Begin met de vuurwerktraining; begin op tijd en niet op 31 december! Liefst al een maand van te voren. Overleg tijdig met uw dierenarts over de meest geschikte medicatie voor uw dier.

 

Met Oud en Nieuw:

 • Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje, houd ramen en deuren dicht.
 • Laat de hond voor 22.00 uur uit, geef de vuurwerktabletten in precies volgens voorschrift.
 • Doe eventueel watten in de oren.
 • Laat de hond beslist niet alleen in huis en zeker niet als hij pillen heeft gehad. Hij kan zich in paniek en half versuft ernstig bezeren!
 • Let op dat angstige honden elkaar aan kunnen steken! Ze imiteren elkaars gedrag, zowel goed als slecht gedrag.
 • Doe de volgende dag rustig aan tot de pillen helemaal uitgewerkt zijn.