Inentingen - Dierenkliniek de Roldertoren
16467
page-template-default,page,page-id-16467,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Inentingen

Vaccinaties van het kitten
Kittens worden meestal op de leeftijd van 9- 12 weken en op de leeftijd van 6 maanden gevaccineerd.  Drie vaccinaties met een tussentijd van 3 weken en 3 maanden is noodzakelijk om de volgende reden: de eerste vaccinatie geeft door een onvoldoende ontwikkeld afweersysteem en de nog eventuele aanwezige antistoffen van de moeder geen sterke en langdurige bescherming. Bovendien geeft een enkele vaccinatie tegen niesziekte in alle gevallen een onvolledige bescherming. Daarom moet de eerste vaccinatie na 3 weken herhaald worden en na 3 maanden opnieuw als ze dus 6 maanden oud zijn.

 

Vaccinaties van de volwassen kat

 

De basisinenting
Indien de eerste inenting pas op volwassen leeftijd plaats vindt dient er twee maal gevaccineerd te worden met een interval van 3 weken. De vaccinatie tegen kattenziekte geeft na eenmalige vaccinatie voldoende bescherming, maar de eerste vaccinatie tegen niesziekte dient door een tweede inenting herhaald te worden wil het een stevige en langdurige immuniteit geven.

 

De jaarlijkse vaccinaties
Omdat de huidige vaccins tegen niesziekte niet langer dan 12 maanden bescherming bieden vindt de hervaccinatie jaarlijks plaats. De vaccinatie tegen kattenziekte geeft 36 maanden bescherming. Zodoende krijgen de meeste volwassen katten twee keer in de drie jaar een kleine cocktail (niesziekte) en éénmaal in de drie jaar een grote cocktail (niesziekte en kattenziekte).

 

Binnenhuiskatten die nooit buiten komen
Ons advies is om katten die nooit buiten komen en geen contact met andere katten hebben toch tegen kattenziekte te laten vaccineren. Kattenziekte is namelijk een zeer resistent virus dat in theorie via schoenzolen in huis gebracht kan worden waardoor er kans op besmetting is.