Gebit en voeding - Dierenkliniek de Roldertoren
16438
page-template-default,page,page-id-16438,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Gebit en voeding

Net als bij honden en katten krijgen konijnen ook vaak te maken met gebitsproblemen. De problemen hebben vaak te maken met een scheefgroeiend gebit al dan niet in combinatie met (het geven van verkeerde) voeding. Te lange snijtanden en kiezen geven vaak problemen bij konijnen. De snijtanden kunnen wel tot 2 mm per week groeien!

 

Gebitsproblemen kunnen dus erfelijk zijn maar ook ontstaan door het geven van onjuiste voeding. Zijn de snijtanden (olifantssnijtanden) te lang of zijn er problemen met de kiezen doordat er bijvoorbeeld haken op zitten dan kunnen de tanden gevijld of geknipt worden.
Tandproblemen zijn te herkennen aan: speekselen, plakpoep, veel water drinken, vermageren en/of slecht in de vacht zitten.

 

Voeding
Het beste kunt u uw konijn vers ruw voer en een onbeperkt aanbod van vers hooi geven zodat tanden goed kunnen afslijten. Gemengde brokjes wordt afgeraden: konijnen eten vaak alleen het lekkerste eruit. Bikskorrel is daardoor beter dan gemengd graan.