Sterilisatie poes - Dierenkliniek de Roldertoren
16441
page-template-default,page,page-id-16441,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Sterilisatie poes

Sterilisatie poes

Een poes kunt u laten steriliseren als ze 6 maanden oud is. In individuele gevallen kan het beter zijn om ze wat eerder of later te steriliseren. Dit kunnen we met u bespreken. Mocht de poes naar buiten gaan en zit u niet te wachten op een nestje, dan kunt u eventueel als tijdelijke oplossing de Poezepil geven of we kunnen de poes wat vroeger castreren dan op 6 maanden leeftijd.

Bij het steriliseren van de poes worden de eierstokken verwijderd. Indien de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd. Omdat er niet alleen iets afgebonden wordt, maar de eierstokken ook verwijderd worden heet het eigenlijk een castratie. De ingreep vind onder volledige narcose plaats. Voorafgaand aan de ingreep krijgt wordt de poes nagekeken, luisteren we naar het hart en krijgt ze een pijnstiller. Als de poes nog niet gechipt is kunnen we dit ook tijdens de narcose voor de sterilisatie doen. Doorgaans herstellen de katten zeer snel van de ingreep. Vanaf de avond voor de sterilisatie moet de poes nuchter gehouden worden. Vanaf 22.00 u op de avond voor de sterilisatie mag de kat geen voer meer. De poes mag dan alleen nog water krijgen. Ze mag ook op de dag van de castratie gewoon water drinken. De kat wordt ’s ochtends gebracht en zal in de loop van de ochtend gesteriliseerd worden. Als de poes na de ingreep weer goed wakker is mag ze naar huis. Meestal is dit aan het eind van de middag.

In tegenstelling tot de hond hoeft de kat niet per se een kraag om of een medical pet shirt aan. Meestal worden de hechtingen in de huid geplaatst en steken er geen hechtdraadjes uit. De meeste poezen zitten niet aan de wond. Houd dit wel goed in de gaten. Mocht ze er wel aan zitten, dan is het belangrijk dat ze snel een pakje of kraag krijgt zodat de hechtingen blijven zitten en de wond niet gaat ontsteken.  U krijgt voor een paar dagen pijnstilling mee naar huis voor de poes.

De kat moet na de sterilisatie minimaal 5 dagen binnen gehouden worden in verband met de wondgenezing en zodat ze goed in de gaten gehouden kan worden tijdens het herstel. Tien dagen na de ingreep plannen we een afspraak in voor wondcontrole en eventueel het verwijderen van de hechtingen.

Na de sterilisatie kan de energiebehoefte tot 30% dalen. Het is daarom belangrijk om na de castratie minder voer te gaan geven of speciaal voer te gaan geven voor gecastreerde dieren om overgewicht te voorkomen.