Castratie en Sterilisatie van het Konijn - Dierenkliniek de Roldertoren
16430
page-template-default,page,page-id-16430,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Castratie en Sterilisatie van het Konijn

Er zijn verschillende redenen om een konijn te laten steriliseren/castreren:

– voorkomen van voortplanting
voor de voedster geldt: het voorkomen van een baarmoederontsteking en baarmoedertumoren. Bijna 80% van de voedsters boven de 6 jaar leeftijd krijgt een baarmoedertumor.
– verminderen van dominant/vervelend gedrag
– verminderen van sproeigedrag bij de rammelaar

 

De juiste leeftijd voor het steriliseren van de voedster is tussen de 6-12 maanden.
De juiste leeftijd voor het castreren van de rammelaar is vanaf 5 maanden leeftijd.
Let op: een rammelaar is na de castratie nog een maand tot 6 weken vruchtbaar!

 

De operatie
Het is belangrijk dat het konijn (in tegenstelling tot honden en katten) NIET nuchter is voor de operatie: dat houdt in dat het konijn gewoon moet blijven eten en drinken zonder onderbreking. Zodra het konijn bij ons gebracht is kijken we hem/haar eerst goed na voordat we gaan opereren. Ook krijgt het konijn vooraf een pijnstiller zodat het konijn zo min mogelijk last heeft van de ingreep. Sinds een tijd werken we met gas- anesthesie, zowel voor de castratie als voor de sterilisatie van het konijn. Een narcose per injectie is risicovoller dan een narcose met gas- anesthesie omdat je met gas- anesthesie op elk gewenst moment invloed kunt uitoefenen op de narcose: zakt het konijn te diep weg kun je de hoeveelheid narcose verminderen, wordt het konijn te wakker dan kun je makkelijk een beetje narcose erbij geven zodat het konijn weer wat dieper wegzakt. Op deze manier kun je mooi ‘spelen’ met de narcose en inspelen op de behoefte van het konijn. Na de operatie is het konijn alweer vrij snel wakker en nadat het konijn weer een beetje gegeten en gedronken heeft mag hij/zij naar huis.

 

Nazorg konijn na de operatie
Zodra het konijn goed wakker is en al een beetje gegeten en gedronken heeft kan hij/zij weer mee naar huis. Thuis kunt u zorgen voor een schone kooi waar geen normale bodembedekking in ligt. Het is aan te raden om een oude handdoek of kranten als bodembedekking te gebruiken, zo kan er geen vuil in de wond komen. Een warm en rustig plekje zal het konijn de eerste twee dagen zeer op prijs stellen, u kunt eventueel een lekkere warme kruik in de kooi leggen.

Let er goed op dat het konijn blijft eten en lekker warm blijft. De eerste tien dagen na de operatie moet het konijn rustig blijven om een goede wondheling te verkrijgen. Indien noodzakelijk wordt er medicatie meegegeven. Geef deze medicijnen volgens de voorschriften en maak de kuur ook altijd volledig af.

 

Let op als uw konijn een hokje buiten heeft: met warm weer kunnen er vliegen en/of andere insecten bij de wond komen!