Plasproblemen bij katten - Dierenkliniek de Roldertoren
16446
page-template-default,page,page-id-16446,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Plasproblemen bij katten

Het is belangrijk  om te onderscheiden of de kat in huis plast (zittend) of sproeit (staand). Sproeien is natuurlijk gedrag, maar wel ongewenst. Door middel van sproeien zet de kat geursporen uit om zijn territorium af te zetten. Katten sproeien ook ten gevolge van stress, bijvoorbeeld door verandering van omgeving. (verhuizen, andere  katten in de buurt of gezinsuitbreiding)

 

On- gecastreerde katers sproeien zeer regelmatig. Een goede mogelijke oplossing is het castreren van de kater. Het gebeurt ook vaker als er veel katten op een klein oppervlak samenleven. Het is daarom beter dit te voorkomen.

 

Indien de kat in huis plast, kan dit veel oorzaken hebben:

 

Blaasontsteking / blaasgruis
Als de kat plotseling veel kleine plasjes in huis doet, waar hij op perst of kreunt, is het goed mogelijk dat de kat blaasontsteking heeft. Blaasontsteking bij de kat komt veel voor. Het advies is om urine op te vangen en naar de dierenarts te brengen. Uit de urine is de diagnose blaasontsteking makkelijk te stellen en er kan direct een therapie gestart worden. Naast medicatie is het ook niet onverstandig de kat blikvoer te geven, in blikvoer zit meer vocht, dus zal de kat meer plassen.

 

Indien er sprake is van blaasgruis, krijgt de kat  een speciaal dieetvoer mee, dit zorgt ervoor dat gruis wordt opgelost en/of niet meer ontstaat, dit voer is meestal voor levenslang gebruik. Bij katers is blaasgruis levensbedreigend, omdat dit gruis de plasbuis kan verstoppen, waardoor de kat niet meer kan plassen en de nieren beschadigd raken. Let dus altijd op of de kater nog wel kan plassen en reageer hier zo snel mogelijk op.

 

Gedragsproblemen
Indien de urine van de kat geen afwijkingen vertoond maar de kat wel in huis plast
kun je spreken van een gedragsprobleem. Hieronder een paar oorzaken:

– Vieze kattenbak, soms vindt de kat de bak al vies als er maar één plasje in ligt.
– Verkeerd schoonmaakmiddel, het beste kun je de kattenbak schoonmaken met een neutraal schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld groene zeep) of heet water. Het beste kun je een schoonmaakmiddel met een sterke geur vermijden zoals bijvoorbeeld citroengeur, dit vinden katten vaak niet prettig.
– Te weinig kattenbakken: een kat wil graag op meerdere plekken zijn behoefte doen. Sommige katten willen graag hun behoefte op verschillende bakken doen.
–  Afkeer voor bepaalde kattenbakkorrels
–  Te kleine kattenbak
–  Niet tegen een dichte kattenbak kunnen
–  Kattenbak te dicht bij voerbak

 

Bovenstaande oorzaken vallen vaak snel en gemakkelijk op te lossen. Vaak is echter de oorzaak van het plassen in huis niet zo duidelijk: bijvoorbeeld stress omdat er een nieuwe kat in of buiten huis is, verandering in gezinssamenstelling etc. Vaak is het zo dat de kat dan te weinig gelegenheid heeft om zich terug te trekken of te weinig vluchtroutes heeft.

 

Tegen de stress kan men proberen verschillende dingen te doen
Het allerbelangrijkste is om de oorzaak van de stress te achterhalen en daar wat aan te doen. Daarnaast zijn er nog enkele hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de stress te verminderen:
– Feliway: in deze spray of verdamper zitten feromonen. Deze stoffen worden ook door de kat zelf aangemaakt in de klieren onderaan de kin en door deze stoffen voelt de kat zich op zijn gemak.
– Tabletten: kunnen ervoor zorgen dat de kat zich wat meer op z’n gemak voelt en   minder last van stress heeft. Deze tabletten hebben een kalmerende uitwerking.

 

Bij onzindelijkheid mag je de kat NOOIT straffen. Heel vaak is stress de oorzaak en dat wordt door straffen alleen maar erger. Daar komt bij dat de kat niet begrijpt waarom hij gestraft wordt.

 

Tenslotte volgen hier nog enkele tips voor als uw kat in huis plast:
– Deze plekken afdekken met aluminiumfolie. Aluminiumfolie knispert en glimt, waar de katten een hekel aan hebben.
– Op die plekken (tijdelijk) een kattenbak neerzetten. Langzamerhand kun je dan de kattenbakken verplaatsen naar de plek waar u hem wilt hebben.
– Op die plekken de kat eten geven. Waar de kat eet, zal hij niet snel plassen.
– Op die plekken feliway sprayen of een feliwayverdamper ophangen.
– Op plaatsen waar de kat geplast heeft goed schoonmaken met biotex of soda. Maak niet schoon met een neutrale zeep: dit haalt namelijk niet de feromonen weg waardoor de geur er nog altijd is en de kat er weer snel zal gaan plassen. Ook niet schoonmaken met chloor: dit nodigt juist uit om eroverheen te plassen.