Vaccinatie - Dierenkliniek de Roldertoren
16434
page-template-default,page,page-id-16434,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Vaccinatie

Virusziekten bij konijnen

 

Myxomatose
Myxomatose is een virusziekte, welke veroorzaakt wordt door een pokkenvirus. Het komt ook bij wilde konijnen voor. De besmetting vindt plaats door bijtende insecten zoals vlooien en muggen. Ook kunnen besmette konijnen de ziekte overbrengen. De dieren krijgen verdikkingen en zwellingen aan de oren, snuit en oogleden.

Binnen een tot enkele dagen kan dit zo erg worden dat het konijn niet meer kan eten en moeilijk kan ademen. De prognose is in het algemeen slecht, veel dieren overlijden.

Een regelmatige vaccinatie biedt een goede bescherming.

 

VHS
Dit is een virusziekte die veelal dodelijk verloopt (komt ook bij wilde konijnen voor).

De besmetting vindt voornamelijk plaats via besmette dieren, maar ook via besmet eten of besmette spullen. Zelfs mensen kunnen de besmetting doorgeven via handen, voeten of kleding.

Vaak zien we nauwelijks ziekteverschijnselen en wordt het dier dood aangetroffen. Soms zijn er andere symptomen zoals stoppen met eten, benauwdheid of koorts.

Er is geen therapie, maar regelmatige vaccinatie biedt wel een goede bescherming.

Tegenwoordig is er een entstof beschikbaar die we kunnen gebruiken tegen deze ziektes. De konijnen kunnen één keer per jaar gevaccineerd worden en zijn zo goed beschermd tegen deze virussen.

 

RHD-2
Voor meer informatie klik hier