Eetproblemen - Dierenkliniek de Roldertoren
16425
page-template-default,page,page-id-16425,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Eetproblemen

Konijnen zijn zeer gevoelig voor stress, pijn en kwalitatief slecht of te weinig voer.

 

Pijn
Pijn kan allerlei oorzaken hebben. Gebitsafwijkingen zijn een mogelijke oorzaak, de mondholte van het konijn is extreem gevoelig. Verder kunnen onder andere abcessen een rol spelen, een pijnlijk pootje of een blaassteentje. Ook onvoorzichtig hanteren van het dier kan pijn veroorzaken. Het kan noodzakelijk zijn om een röntgenfoto te maken om erachter te komen waar de pijn zit, hiervoor hebben wij digitale röntgen tot onze beschikking, deze geven een schat aan informatie.

 

Stress
Stress kan veel oorzaken hebben. Ziekte, onrust of juist te weinig actie, overlijden van een kameraadje, schrikken van een kat of huisvestingsproblemen zijn er een aantal voorbeelden van.

 

Slecht eten
Te weinig eten kan het gevolg zijn van stress, ziekte en pijn. Kwalitatief slecht eten komt door te weinig hooigift (vezels) en / of onbeperkt verstrekken van konijnenvoer waardoor er genoeg energie wordt opgenomen, maar te weinig vezels. Door deze problemen ontstaat een te trage werking van het maag-darmkanaal waardoor er gasvorming en stilstand van de darmbewegingen optreedt. Doordat het voer stilstaat in het maag-darmkanaal droogt het voer in, het dier krijgt pijn waardoor ze helemaal niet meer eten. Schijnbaar kleine problemen kunnen op deze manier toch tot grote problemen leiden.

 

Preventie
Dit probleem is te voorkomen door een omgeving met weinig stress en voldoende beweging in combinatie met voldoende vocht- en ruw-vezel opname. Dit betekent onbeperkt water en hooi verstrekken bij een maximale gift van  20 gram konijnenvoer / kg konijn en groenvoer tot maximaal 10% van de dagelijkse voeropname. Lof – en koolsoorten moeten zoveel mogelijk gemeden worden.