Castratie - Dierenkliniek de Roldertoren
16505
page-template-default,page,page-id-16505,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Castratie

De castratie van de reu

Bij castratie van de reu worden de testikels en de bijballen verwijderd zodat hormoonproductie en zaadproductie worden gestopt. Castratie van de reu wordt vaak uitgevoerd om ongewenste nakomelingen te voorkomen en om geslachtsdrift en hinderlijk reuengedrag te minderen. De hond kan vanaf ongeveer een half jaar gecastreerd worden, maar het liefst voeren we de castratie pas uit als de hond volgroeid is (de leeftijd waarop een hond volgroeid is hangt af van het ras). Per individuele hond kunnen we bepalen wat het beste moment is. Bij geleidehonden wordt de castratie van de reu al op een vroege leeftijd gedaan zodat de hond zo min mogelijk wordt beïnvloed door hormonen, omdat dit het leerproces kan beïnvloeden.

Als uw reu gecastreerd wordt moet hij nuchter zijn. Dit houdt in dat hij de avond voor de operatie vanaf 22.00 u niet meer mag eten. Het drinken van water mag wel, ook op de dag van de geplande operatie.

Wij opereren over het algemeen ’s ochtends. Voorafgaand aan de operatie wordt uw hond onderzocht en luisteren we naar het hart. Vervolgens krijgt hij een narcosemiddel toegediend waarvan hij vrij snel in slaapt valt. Het is erg prettig voor de hond als u bij hem blijft terwijl hij in slaap valt. Als hij rustiger wordt nemen wij hem over en zal de operatie van start gaan. Als de reu na de operatie weer wakker genoeg is, een goede temperatuur heeft en weer kan lopen mag hij naar huis. Meestal kunnen ze in het begin van de middag weer naar huis. U krijgt voor een paar dagen pijnstilling voor de hond mee na de operatie.

Het is belangrijk dat de hond niet aan de hechtingen gaat zitten. Hiervoor bieden we twee opties aan:

  • Medical pet shirt: dit is een shirt waardoor de hond niet bij de hechtingen kan komen. Aan de achterkant zit het shirt dicht met drukknopen waardoor u gemakkelijk het shirt van achteren los kunt maken en kunt oprollen zodat de hond buiten gewoon zijn behoefte kan doen.
  • Kraag: in de volksmond ‘de lampenkap’ genoemd. Deze plastic kraag gaat om de kop van de hond zodat hij niet bij de hechtingen kan komen.

De hond mag wel gewoon uitgelaten worden, maar dan wel aan de lijn. We raden aan om het tien dagen rustig aan te doen en de reu niet in bad te doen of te laten zwemmen.

Tien dagen na de operatie zien we de hond graag terug voor een wondcontrole en indien nodig voor het verwijderen van de hechtingen, als er hechtingen op de huid geplaatst zijn.

Na de castratie kan de energiebehoefte tot 30% dalen. Het is daarom belangrijk om na de castratie minder voer te gaan geven of speciaal voer te gaan geven voor gecastreerde dieren om overgewicht te voorkomen.