Botulisme - Dierenkliniek de Roldertoren
26
post-template-default,single,single-post,postid-26,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Botulisme

Botulisme

Botulisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door de giftige stof van de bacterie (Clostridium botulinum) die vooral verlamming veroorzaakt. Het is dus niet de bacterie zelf die deze ziekte veroorzaakt maar het vrijgekomen gif. De bacterie groeit alleen onder eiwitrijke omstandigheden met weinig of geen zuurstof. Vooral warm, stilstaand water bevorderd de bacteriegroei. Vissen en watervogels zijn erg gevoelig voor botulisme, mensen, honden en katten in iets mindere mate. Het kost honderden vissen en vogels jaarlijks het leven.
Honden kunnen de gifstoffen opnemen als zij in besmet water zwemmen en hierbij water binnenkrijgen. Ook is het eten van besmette kadavers besmettelijk voor de hond.

 

Hoe herkent u botulisme?
Botulisme bij dieren kun je herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels en/of poten. Slikproblemen en een ander stemgeluid kan een eerste symptoom zijn. Botulisme tast het zenuwstelsel aan en veroorzaakt spierverlamming.Uiteindelijk is verlamming van de ademhalingsspieren de voornaamste doodsoorzaak.

 

Hoe behandelen we botulisme?
Helaas is er geen tegengif voor botulisme. Het ondersteunen van de patient door middel van het geven van infuus en sondevoeding is het enige wat we kunnen doen in de hoop dat de patient weer wat zal aansterken en opknappen.

 

Hoe kunt u botulisme proberen te voorkomen?
Het is verstandig om uw hond(en) niet te laten zwemmen in ondiep stilstaand water in de zomer (bij een watertemperatuur van 20 graden en hoger) en goed op te letten of u kadavers van dode vissen of vogels ziet. De kans op botulisme is niet alleen een risico in de zomer, het kan gedurende het hele jaar voorkomen alleen in de zomermaanden zijn de aantal gevallen hoger.

 

Mocht u kadavers van dode vissen of vogels zien kunt u in dat geval het beste de gemeente waarschuwen om op deze manier de groei en uitbreiding van botulisme zoveel mogelijk te beperken.