Adderbeet - Dierenkliniek de Roldertoren
16953
post-template-default,single,single-post,postid-16953,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Adderbeet

Adderbeet

Adderbeet
De adder
De adder is de enige gifslang die van nature in Nederland voorkomt. Een adder wordt 50 tot 70cm lang en ze zijn te herkennen aan een donker zigzagpatroon op hun rug, een platte kop en aan rode tot koperbruine ogen met een verticale pupil. Ze zijn vooral overdag actief en worden met name gezien in hoogveengebieden, heidegebieden en bij bossen. In Drenthe komt de adder veel voor. De adder is schuw en zal niet uit zichzelf aanvallen, behalve als hij zich bedreigd voelt. In Nederland worden jaarlijks tientallen adderbeten geregistreerd en ook honden worden soms gebeten.

Hoe herkent u een adderbeet
U kunt een beet herkennen aan 2 kleine gaatjes met ongeveer 1 centimeter er tussen. Maar bij 40% van de gebeten honden worden er bijtwondjes aangetroffen. Na een beet kan er onder andere pijn, stijfheid, misselijkheid, lokale zwelling en een bloeduitstorting rond de beet ontstaan. Bij ernstige vergiftigingen kunnen bloedstollingsstoornissen, nierschade, benauwdheid door zwelling in de keel en hartritmestoornissen ontstaan en kunnen honden overlijden.

Wat te doen na een beet
Als u vermoedt dat uw dier is gebeten door een adder is het belangrijk dat u met spoed de dierenarts belt en de tijd van de beet noteert. Bekijk goed hoe de slang eruit ziet. Behandel de wond zelf niet en zorg dat de hond zich zo min mogelijk kan bewegen. Dit zorgt dat het gif minder snel verspreidt. Het beste is om de hond niet meer te laten lopen en naar de auto te dragen.

Behandeling
Als het dier bij ons binnen komt bepalen we eerst de ernst van de vergiftiging. Daarna scheren we rond de beet het haar weg om de beet goed te kunnen onderzoeken en de zwelling te kunnen monitoren. We nemen het dier minimaal 2 uur op ter observatie en zorgen dat de hond zich zo min mogelijk kan bewegen. Als na 2 uur er geen symptomen optreden kan worden aangenomen dat de adder ‘droog’ heeft gebeten. Dit betekent dat er bij de beet geen gif is geïnjecteerd. Indien er wel verschijnselen optreden blijft de hond langer in de opname voor intensievere verpleging en krijgt het dier infuus, pijnstilling en doen we verder onderzoek.


In de week na de adderbeet moet de hond in de gaten gehouden worden. Bij de volgende verschijnselen moet de hond op controle komen: braken, diarree, sloomheid, uitbreiding van zwelling en bloedingen.