Wagenziekte - Dierenkliniek de Roldertoren
16497
page-template-default,page,page-id-16497,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Wagenziekte

Wagenziekte

Is er iets tegen wagenziekte bij honden te doen?

 

Knuffelen werkt averechts

Voor de meeste honden is de eerste kennismaking met autorijden niet zo plezierig. De eerste rit wordt meestal gemaakt als de hond nog pup is en door de nieuwe eigenaar wordt opgehaald. Weg uit zijn vertrouwde omgevingen en bij zijn moeder vandaan is de pup onzeker en gespannen. Het gegeven dat de eigenaar opgewonden is over zijn nieuwe aanwinst werkt bij de pup alleen maar averechts. Alle spanning en opwinding leidt al snel tot misselijkheid. Gaat de eigenaar dan ook nog over tot het begripvol troosten en knuffelen van de zieke pup dan is de ellende compleet.

 

Associatie
De ideale voedingsbodem is gecreëerd voor het hebben van een hond die de associatie heeft gelegd: autorijden is eng, je wordt er ziek van en het gedrag dat ik dan vertoon wordt door mijn baas gewaardeerd. Het zou een goed idee zijn dat iedere fokker z’n pups, samen met de teef, minimaal twee keer in de auto meeneemt. Het is dan wel belangrijk dat de teef het juiste voorbeeldgedrag laat zien, ze mag dus zelf geen aversie hebben tegen autorijden. De aanwezigheid van de moeder  in combinatie met het door haar getoonde en vooral gewenste gedrag zorgt ervoor dat de pups autorijden als normaal en misschien zelfs als leuk gaan ervaren.

 

Luchtdruk
Maar wat kunt u nu doen als u al een hond heeft die ziek wordt van het autorijden? Zorg dat de hond tot een uur voor het ritje met de auto geen grote maaltijden heeft gehad. Met een overvolle maag zal het dier sneller misselijk worden. Het andere uiterste, een lege maag, is ook niet goed. Daarom is het goed om de hond een half uur voor vertrek een klein beetje voer en water te geven. Een ander punt waar u op kunt letten is dat sommige honden erg gevoelig zijn op hun oren en daardoor last kunnen hebben van de druk die ontstaat als een autodeur gesloten wordt. Dit kunt u voorkomen door het raam op een kier te openen voordat u de deur dichttrekt. Als deze voorzorgsmaatregelen genomen zijn komt het eigenlijke her- conditioneren. Dat wil zeggen dat we de hond gaan leren dat autorijden niet iets onaangenaams is maar iets prettigs.

 

Stapje voor stapje
Om te beginnen is het dan belangrijk dat de hond de auto als een veilige plek gaat ervaren. Dit leren we de hond door hem in een stilstaande auto te laten stappen en te belonen met iets lekkers. Als hij niet in de auto wil mag u hem onder geen voorwaarde dwingen. Het dwingen lost de angst niet op, het zorgt er alleen maar voor dat de hond het vertrouwen in u verliest. U kunt beter een stapje terug doen in het leerproces door de hond eerst te belonen voor naast de auto staan, dan voor het in de deuropening staan, vervolgens voor een poot in de auto, dan twee poten in de auto etc. Pas als de hond makkelijk in de auto stapt en geen lage of angstige houding meer vertoond, kunt u de motor gaan starten. Geef ook nu de hond wat lekkers, zodat hij ook het geluid van de motor gaat associëren met iets prettigs. Herhaal deze oefening een aantal keren. In ieder geval zolang als nodig is om de hond weer ontspannen te krijgen, terwijl de motor een aantal minuten aanstaat.

 

Gordel
Als de hond goed gewend is om in een auto met draaiende motor te zitten, gaat u hem eerst aanleren om een autogordel te dragen. Net als bij mensen voorkomt de gordel dat de hond door de auto gelanceerd wordt bij een aanrijding. Daarnaast is het voor ieders veiligheid als de hond ook tijdens het rijden rustig op één plek blijft. In de meeste dierenwinkels zijn speciale hondengordels te koop waarmee u de hond kunt vastzetten aan een bestaande autogordel. Zorg dat u in het begin erbij blijft zodat de hond niet in paniek raakt als hij merkt dat hij vast zit. Beloon goed gedrag met iets lekkers. Als er plaats is in de auto kunt u de hond ook in een bench opsluiten. Wennen aan een bench kan het beste in huis gebeuren en ook nu weer is het bij het aanleren belangrijk dat de hond de bench associeert met iets prettigs. Pas als de hond in huis rustig in zijn bench blijft liggen, kunt u de bench ook in de auto gaan gebruiken.

 

Even wachten
Pas als de hond bovenstaande stappen beheerst kunt u een stukje gaan rijden. Voor uw eigen veiligheid is het handig als u de eerste autoritten iemand meeneemt die de auto bestuurt, zodat u uw hond in de gaten kunt houden. Als eigenaar bent u, beter dan wie dan ook, in staat om het gedrag van uw hond te lezen. Let er vooral op dat uw hond ontspannen blijft en laat hem na afloop van de rit nog even in de stilstaande auto blijven. Pas als het dier rustig en ontspannen is mag hij de auto uit. Dit wachten tot het dier zich op zijn gemak voelt is om ervoor te zorgen dat het dier niet uit de auto stapt als hij opgewonden en/of misselijk is. Het risico bestaat dan dat de hond het uit de auto gaan associeert met het zich weer beter gaan voelen. Het gevolg daarvan kan zijn dat  de hond de auto niet meer in wil. Als de hond geen angst of onrustig gedrag vertoont kan hij tijdens het rijden beloond worden met een aai en iets lekkers. In dit stadium is het belangrijk dat u niet onmiddellijk te lang gaat rijden, want dan is de kans groot dat de hond terug valt in angstig gedrag. U kunt dan de hele procedure dan weer van voren af aan gaan opstarten.

 

Medicijnen
Wat nu als de hond ondanks het toepassen van de juiste trainingstechnieken toch misselijk wordt van autorijden? Dan bent u misschien de eigenaar van die enkele hond die niet tegen de beweging van het autorijden kan. Zo’n hond kan baat hebben bij een homeopathisch of regulier middel (Cerenia) tegen wagenziekte.  Cerenia is te koop bij ons in de praktijk. Dit nieuwe middel geeft geen versuffing en werkt gedurende 24 uur. Tenminste 1 uur van  te voren toedienen,bij vertrek ’s morgens vroeg kan het de avond van te voren toegediend worden.

Gaat het probleem, ondanks de medicijnen en het trainen niet over dan is het verstandig om een gedragstherapeut in te schakelen. Deze kan op zoek gaan naar de oorzaak van het gedrag en daar een op maat gesneden advies voor geven. Als laatste willen we u nog meegeven dat de ervaring leert dat de meeste honden na verloop van tijd het autorijden als plezierig gaan ervaren!

 

Nog even alles op een rijtje:

  • Zorg dat uw hond frisse lucht krijgt gedurende de reis door de ramen een stukje open te zetten.
  • Rijd voorzichtig en voorkom onnodig remmen of accelereren.
  • Zorg dat de auto niet te heet of te koud is. Honden kunnen niet zo snel hun lichaamstemperatuur aanpassen.
  • Neem gedurende langere reizen regelmatig pauze en laat uw hond uit de auto komen om te drinken.
  • Laat de hond aan de auto wennen door te beginnen met korte reizen en geleidelijk uit te bouwen naar langere reizen.
  • Als de hond de auto associeert met een leuke activiteit, zoals een wandeling op de plek van bestemming , zal dit helpen de angst en onrust te verminderen.
  • Maak de eerste paar reizen voor puppies zo leuk en stressvrij als mogelijk, aangezien deze ervaring bepaalt hoe ze zich nadien zullen voelen bij autoreizen.

 

Leuke website
Een leuke website voor hondeneigenaren: www.mijnhondmagmee.nl