Dierenkliniek de Roldertoren | Sterilisatie
16507
page-template-default,page,page-id-16507,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Sterilisatie

De sterilisatie van de teef

 

Het steriliseren van de teef betekent eigenlijk het onvruchtbaar maken van de teef. Sterilisatie houdt in dat de eierstokken van de teef worden verwijderd. Daarnaast wordt in andere gevallen naast de eierstokken ook de baarmoeder verwijderd, in dat geval spreken we over castratie van de teef. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een ontsteking van de baarmoeder of als de baarmoeder er wat verdacht uitziet.

 

Sterilisatie/castratie van de teef kan vanaf een leeftijd van ongeveer 6-12 maanden leeftijd, ons advies is om sowieso de eerste loopsheid af te wachten. Na de eerste loopsheid wordt geadviseerd om 3 maanden te wachten voordat men gaat steriliseren/castreren, dit heeft te maken met de doorbloeding van de baarmoeder.

 

Bij honden die op latere leeftijd de baarmoeder en eierstokken nog bezitten is de kans op een baarmoederontsteking aanwezig, ook wel Pyometra genoemd. Symptomen van een baarmoederontsteking zijn meestal veel drinken, sloom zijn en soms ook etterige uitvloeiing vanuit de schede. Mochten deze symptomen bij de teef worden waargenomen (meestal 4-6 week na de loopsheid) dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact te zoeken met de dierenarts.

 

Als uw teef gesteriliseerd wordt moet ze nuchter zijn. Dit houdt in dat ze de avond voor de operatie vanaf 19.00u niet meer mag eten. Het drinken van water mag wel, ook op de dag van de geplande operatie.

 

Wij opereren over het algemeen ’s ochtends. Voorafgaande aan de operatie wordt er altijd nog even naar uw hond gekeken en naar haar hart geluisterd. Vervolgens krijgt ze een narcose prik waarvan ze vrij snel in slaapt valt. Het is erg prettig voor de hond als u als eigenaar lekker bij haar blijft totdat ze in slaap gevallen is. Als ze slaapt nemen wij haar over en zal de operatie van start gaan. Meestal kan de teef in de loop van de middag weer naar huis, ze kan dan alweer zelf lopen.

 

Het is belangrijk dat de hond niet aan de hechtingen gaat zitten en daar zijn twee manieren voor:

 

– Medical pet shirt: dit is een shirt dat als een romper/zwempak om het lijf van de hond gaat zitten en hierdoor kan de hond niet bij de hechtingen komen. Aan de achterkant zit het shirt dicht met drukknopen waardoor u heel makkelijk het shirt van achteren los kunt doen en een beetje kunt oprollen zodat u bij het uitlaten van de hond niet het hele shirt aan en uit hoeft te trekken.

 

– De kraag: in de volksmond ‘de lampenkap’ genoemd. Deze kraag gaat om de kop van de hond en op deze manier kan ze met haar bek niet bij de hechtingen komen.

 

Een dag na de operatie plannen we altijd een controleafspraak in zodat we kunnen kijken hoe het met uw hond gaat: hoe haar temperatuur is, hoe de wond eruit ziet en of er nog behoefte is aan eventuele pijnstillers en/of antibiotica.

 

De teef mag wel gewoon uitgelaten worden maar dan wel aan de lijn. Wel wordt aangeraden om haar tien dagen niet te laten zwemmen of in bad te laten gaan.

 

Tien dagen na de operatie zien we de hond graag terug voor een wondcontrole en indien nodig hechtingen verwijderen als die gezet zijn.