Dierenkliniek de Roldertoren | Castratie
16505
page-template-default,page,page-id-16505,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Castratie

Bij castratie van de reu worden de testikels en de bijballen verwijderd zodat hormoonproductie en zaadproductie worden gestopt. Castratie van de reu wordt vaak uitgevoerd om ongewenste nakomelingen te voorkomen en om geslachtsdrift en hinderlijk reuengedrag te minderen. De hond kan al vanaf 7 maanden gecastreerd worden maar ons advies is om dit pas te doen als de hond volgroeid is (de leeftijd waarop een hond volgroeid is hangt af van het ras). Bij geleide honden wordt castratie van de reu wel al op een vroege leeftijd gedaan zodat de hond zo min mogelijk wordt beïnvloed door hormonen omdat dit het leerproces kan beïnvloeden.

 

Als uw reu gecastreerd wordt moet hij nuchter zijn. Dit houdt in dat hij de avond voor de operatie vanaf 19.00u niet meer mag eten. Het drinken van water mag wel, ook op de dag van de geplande operatie.

 

Wij opereren over het algemeen ’s ochtends. Voorafgaande aan de operatie wordt er altijd nog even naar uw hond gekeken en naar zijn hart geluisterd. Vervolgens krijgt hij een narcoseprik waarvan hij vrij snel in slaapt valt. Het is erg prettig voor de hond als u als eigenaar lekker bij hem blijft totdat hij in slaap gevallen is. Als hij slaapt nemen wij hem over en zal de operatie van start gaan. Meestal kan de reu in de loop van de middag weer naar huis, hij kan dan alweer zelf lopen.

 

Het is belangrijk dat de hond niet aan de hechtingen gaat zitten en daar zijn twee manieren voor:

 

–       Medical pet shirt: dit is een shirt dat als een rompert/zwempak om het lijf van de hond gaat zitten en hierdoor kan de hond niet bij de hechtingen komen. Aan de achterkant zit het shirt dicht met drukknopen waardoor u heel makkelijk het shirt van achteren los kunt doen en een beetje kunt oprollen zodat u bij het uitlaten van de hond niet het hele shirt aan en uit hoeft te trekken.

 

–       De kraag: in de volksmond ‘de lampenkap’ genoemd. Deze kraag gaat om de kop van de hond en op deze manier kan hij met zijn bek niet bij de hechtingen komen.

 

De reu mag wel gewoon uitgelaten worden maar dan wel aan de lijn. Wel wordt aangeraden om hem tien dagen niet te laten zwemmen of in bad te laten gaan.

 

Tien dagen na de operatie mogen de hechtingen eruit, hiervoor moet even een afspraak gemaakt worden.